WoZoCo

Description
This building was the first housing complex realized by MVRDV.  The client, a large housing corporation, wanted 100 units for elderly people with a gallery-type circulation.  The units, however, did not fit the site in an acceptable way, so MVRDV were invited to solve the problem. At the first meeting, a half-joking solution whereby the houses that would not fit inside the gallery block were glued to the outer side of the volume drew attention. The client saw the potential and so MVRDV makes it work. To maintain adequate sunlight in the surrounding buildings, only 87 of the 100 units could be realized within the slab. Where could the remaining 13 dwellings be positioned? If they were put elsewhere on the site, the open space would be further reduced. A deeper slab with narrower units did not seem possible. The North-South orientation of the block meant that the generator had to be a 7.20 meter module. By ‘cantilevering’ the remaining 13 units from the north façade, they are literally suspended in the air. The hanging East-West orientated types complete the North-South dwellings in the block with a view over the adjacent meadow. An economic layout for the main slab could lead to savings of 7 to 8% of the cost, enough to compensate for the 50% more expensive ‘hanging units’. The Spartan gallery flat becomes acceptable. Each gallery is given a different perspective. By changing window positions, balcony sizes and varying balcony materials, the different flats acquire their own character. With the party walls constructed 8 cm thicker than structurally necessary (for sound insulation,) it became possible to use this extra thickness for the connection of the cantilever trusses without having to increase the weight of the load-bearing walls.When the project was completed, we were told, that we had realized the social housing project with the lowest building-costs in Amsterdam (applause). Almost 10 years later, averagely 2-3 touring-cars and numerous taxi’s and rent-a-bikes with architectural tourist now visit the outskirts of the so called western garden cities to see the hanging houses of Amsterdam.
People

Architect

Civil Engineer

Client

Owner

Time & Place

Status

built

Date

01/05/1997

Address

Osdorp, Amsterdam, The Netherlands

Specifications

Floors

Floors: 9

Height

Staircases

Units per Staircase 

Units per Floor 

Units

Unit Area

Plot Area

Floor Area Typical

Area Total

Podium Area

Courtyard Area

Ground floor Area

Residents

Parking Spaces

Taxonomy

Organisation

100+

Material

Wood facade

Structure

Usage

Tags

Meta

Editor

Source

   

Url

Map