VM Housing Complex

Description
The VM Houses are two residential blocks formed as the letters V and M. The blocks are formed as such to allow for daylight, privacy and views. The vis-à-vis with the neighbour is eliminated by pushing the slab in its centre, ensuring diagonal views to the vast and open, surrounding fields. All apartments have a double-height space to the north and wide panoramic views to the south. The logic of the diagonal slab utilized in the V house is broken down in smaller portions for the M house. In this project, the typology of the Unite d’ Habitation of Le Corbusier is reinterpreted and improved; the central corridors are short and receive light from both ends, like bullet holes penetrating the building. The VM Houses offer more than 80 different apartment types that are programmatically flexible and open to the individual needs of contemporary life – a mosaic of different life forms.
People

Architect

Civil Engineer

Client

Owner

Time & Place

Status

built

Date

01/05/2005

Address

Ørestad, København, Danska

Specifications

Floors

Floors: 9

Height

Staircases

Units per Staircase 

Units per Floor 

Units

Unit Area

Plot Area

Floor Area Typical

Area Total

Podium Area

Courtyard Area

Ground floor Area

Residents

Parking Spaces

Taxonomy

Organisation

200+

Material

Structure

Usage

Tags

Map