TP074 Studio Thonik

Description
In the inner court of an Amsterdam Block, hidden from the outside world, the owners, graphic designers, wanted a house but were only allowed to make an office. The client also had a strong desire for a building that would attract attention on a national level, so that in the slipstream the design office would also attract attention, all on a small budget.
It was possible to achieve this by making a simple two-layer box, constructed out of thick blocks, that avoided isolation layers and that could easily be built. Upstairs a spatial series of declining heights lead to a terrace. Downstairs the height inclines towards the garden. By cladding the complete building (the walls, floors, fences, mailbox, ping pong table, benches, pool, mullions) with an orange polyurethane coating, a remarkable, recognizable building appeared that drew attention to the graphic design office. Architecture as a true advertiser!
Immediately attention was grabbed: the building started to be used as a background for advertisements. But at the same time, some of the neighbours started to complain about unlivable circumstances caused by the bright orange colour. It led to national media attention. It was reduced to those who found it aggressive versus those who found it cheerful and colourful. It was amazing that the colour of one house could lead to such a fuss. The design worked! The building got the attention the client wanted. In 2005 Studio Thonik was painted green after many complaints. In order to solve this neighbourhood quarrel, the city of Amsterdam upgraded the non-residential zone in which the building is situated to a working and living area in exchange for a new colour which allowed the owners to move in.
People

Architect

Civil Engineer

Client

Studio Thonik

Owner

Time & Place

Status

built

Date

01/01/2001

Address

Stadhouderskade 85, 1073 AT Amsterdam, Niederlande

Specifications

Floors

Floors: 2

Height

Height: 6.5

Staircases

Units per Staircase 

Units per Floor 

Units

Unit Area

Plot Area

Floor Area Typical

Area Total

Podium Area

Courtyard Area

Ground floor Area

Residents

Parking Spaces

Taxonomy

Organisation

Material

Polyurethane, Reinforced concrete, Wood

Structure

reinforced concrete bearing walls, solid

Usage

Housing, Office

Tags

Meta

Map