Tour Bois Le Pretre

Description
Built in the early sixties along the ring road of Paris, this high rise block of 16 storeys includes 96 apartments. The demolition, firstly envisaged, has been avoided and a project of transformation decided. The project propose a generous extension of the apartments. New floors, built as a self-supporting structure, are added on the periphery of the existing building at every floor, to extend the living rooms, create closeable terrasses and balconies. The existing facades with small windows will be removed and replaced by large transparent openings, so that the inhabitants profit of the exceptionnal view on Paris all around. Groundfloor the entrance hall is refurbished. The floor is made on a level with the exterior. The volume is releases of all useless rooms and installations to become a free and transparent space from the entrance to a new garden created on the back of the building. Rooms for collective activities are  etablished on the sides of the hall. Two lifts are built to improve the access to the apartments. The structure is designed with prefabricated elements so that the inhabitants can stay in the apartments during the construction works.
People

Architect

Civil Engineer

Client

Paris Habitat

Owner

Time & Place

Status

built

Date

Address

Boulevard du Bois le Prêtre, Pariz, Paris, Francija

Specifications

Floors

Floors: 16

Height

Height: 48

Staircases

Units per Staircase 

Units per Floor 

Units

Unit Area

Plot Area

Floor Area Typical

Area Total

Podium Area

Courtyard Area

Ground floor Area

Residents

Parking Spaces

Taxonomy

Organisation

50+

Material

Structure

Usage

Housing

Tags

Meta

Editor

Source

   

Url

Map