St. Alban-Ring Housing Complex

Description
At St. Alban Ring, two worlds collide that could not be more different: on the one side of the road, the intact Gellert-Quarter with it’s bourgeois houses, green spaces and proximity to the city centre, while directly next to it lies the chaotic world of the closely bundled strands of traffic from the motorway and railway. Here the spacious, quiet park of the middle school with old trees, there the traffic noise and the view obstructed by the high street. The new four-story house is placed right at the road’s edge to act as a screen, giving the attractive park side as much area as possible. Balconies take up the entire width of the building and invite one to step out and participate in the enjoyment of living in the green. In the apartments, private areas are inserted as compact chambers, while the communal areas continue as a flowing structure beyond the climatic border into the polygonal balconies. The undulating movement, conveyed from here into the cubic form of the house is carefully continued on the street side, only to become barely discernible in the perspective shortening.
People

Architect

Civil Engineer

Client

Owner

Time & Place

Status

built

Date

01/05/2002

Address

St. Alban-Ring, Basel, Švica

Specifications

Floors

Floors: 4

Height

Staircases

Units per Staircase 

Units per Floor 

Units

Unit Area

Plot Area

Floor Area Typical

Area Total

Podium Area

Courtyard Area

Ground floor Area

Residents

Parking Spaces

Taxonomy

Organisation

2 appartments

Material

Structure

Usage

Housing

Tags

Map