Mulhouse

Description
This project for 14 single-family houses is part of an operation for 61 dwellings created by five teams of architects* in the extended space of a housing estate in Mulhouse. Our aim is to produce quality houses that are, for the same price, considerably larger than the standardized housing usually met with. To begin with, the creating of a structure and a cheap and effective simple enveloppe enables us to define, on the loft principle, a maximum surface area and volume with contrasting, complementary and surprising spatial qualities. On the ground floor a post/beam structure in concrete supports a platform at a height of 3 m, upon which horticultural greenhouses are fixed. The frame is in galvanized steel, the walls in transparent polycarbonate. Part of the greenhouse is isolated and heated. The other part constitutes a winter gardne, largely ventilated via the roof and facade. A horizontal sunshade unfurls inside the greenhouse. The greenhouse principle, with its automated climate-control devices, has enabled solutions to the bioclimate to be developped. Later on, we divide the volume into 14 dwellings**, set crosswise in duplex form, which profit from all the different qualities offered by the diversity of the spaces.
People

Architect

Civil Engineer

Client

Somco gemeinnützige Wohnungsbaugesellschaft

Owner

Time & Place

Status

built

Date

01/01/2018

Address

31 Passage des Lauriers, 68100 Mulhouse, France

Specifications

Floors

Floors: 2

Height

Staircases

Units per Staircase 

Units per Floor 

Units

Unit Area

Plot Area

Floor Area Typical

Area Total

Podium Area

Courtyard Area

Ground floor Area

Residents

Parking Spaces

Taxonomy

Organisation

Material

Structure

Usage

Tags

Map