MD HOSUING

Description
Located in the historic center, it has a privileged perspective on the Douro River, the caves and the port. Sits on an extreme pitched lot, part of a very irregular urban framework, typical to the site. Regarding these aspects, along with sun exposure, the functional program density and the inherent low cost, this whole thing has resulted in the concentration of all housing typologies , “sliced” by the distinct character of the volume to the west, set for low-cost housing for sale, and the east volume to the PER housing. The primary intention of reducing the impact of the volume height was demonstrated by the maintenance of the existing slopes and retaining walls, which are incorporated in the design to relate the number of floors of each body with the height of the existing roads to provide the rear communication among themselves through outdoor galleries. This entire polygon undergoes a twist, and is based on a leveled public platform that will establish a variety of relationships with the surrounding public space, so it becomes embedded in the urban framework. This platform appears as a groundwork, composed of semi-underground garages, which defines the block and supports this contemporary element in the surrounding historical context.
People

Architect

Civil Engineer

Client

Owner

Time & Place

Status

built

Date

01/05/2010

Address

Vila Nova de Gaia, Portugalska

Specifications

Floors

Floors: 4

Height

Height: 12

Staircases

Units per Staircase 

Units per Floor 

Units

Unit Area

Plot Area

Floor Area Typical

Area Total

Podium Area

Courtyard Area

Ground floor Area

Residents

Parking Spaces

Taxonomy

Organisation

20+

Material

Plaster

Structure

reinforced concrete bearing walls

Usage

Housing

Tags

Meta

Editor

Source

   

Url

Map