Kronsberger Straße

Description
This three-storey apartment building in Berlin provides the capacity for change through its form of construction, which allows the expansion and contraction of individual dwellings within the same structure. The building is designed on a grid using a reinforced concrete frame. A central staircase divides the building into two halves, each of which is unobstructed apart from a few columns and a service duct. The size of one ‘half and design of the common hallway with its multiple doors allows each floor to have two, three or four differently sized apartments. The architects show a variety of possible layouts, testing their design for long-term flexibility. The plans indicate the spatial division into ten units, but the number of apartments could be as low as six or as high as twelve. At a later stage, two adjoining units could be merged into one large unit (with one of the entrance doors blocked up) or a smaller unit could be enlarged by taking space off another, though the latter adaptation would depend on tenancies. The advantages in this form of flexibility lie not only in its potential to respond to its user’s periodic changing requirements but also in the long-term adaptability offered by the dwelling within a changing market situation. Plan
People

Architect

Civil Engineer

Client

Owner

Time & Place

Status

built

Date

01/05/1969

Address

Berlin, Deutschland

Specifications

Floors

Floors: 3

Height

Staircases

Units per Staircase 

Units per Floor 

Units

Unit Area

Plot Area

Floor Area Typical

Area Total

Podium Area

Courtyard Area

Ground floor Area

Residents

Parking Spaces

Taxonomy

Organisation

3 apartments

Material

Reinforced concrete

Structure

Usage

Housing

Tags

Meta

Editor

Source

   

Url

Map