Java Eiland

Description
At the southern entrance of the Java-eiland, the large housing project of the Swiss architects Diener and Diener, is divided into two parts and links Java (west) and KNSM (eastern part of the island) with each other. Both are made out of red bricks, but differ in shape and size. West is the larger of the two: ‘Langhaus’. ‘Langhaus’ has large ‘gaps’ on each side of the block. It is 8 stories high. The lower part, on the east side, is called ‘Hofhaus’. It is a square shaped block, with a restaurant and ateliers on the ground floor. This project raised very different reactions: some find it the ‘little ugly duckling’ of the island, others think this is a masterpiece since it is very ‘quiet’.
People

Architect

Civil Engineer

Client

Owner

Time & Place

Status

built

Date

01/05/2000

Address

Amsterdam, Nizozemska

Specifications

Floors

Floors: 7

Height

Staircases

Units per Staircase 

Units per Floor 

Units

Unit Area

Plot Area

Floor Area Typical

Area Total

Podium Area

Courtyard Area

Ground floor Area

Residents

Parking Spaces

Taxonomy

Organisation

Material

Structure

Usage

Housing

Tags

Map