Housing for elderly in Alcácer do Sal

Description
The project is based on a attentive reading of the life of a very specific kind of community, a sort of a micro-society with its own rules. It is a program, somewhere in between a hotel and a hospital, that seeks to comprehend and reinterpret the combination social/private, answering to the needs of a social life, and at the same time of solitude. Independents unities aggregate into a unique body, whose design is expressive and clear. The reduct mobility of those who will live in the building suggests that any displacement should be an emotive and variable experience. The distance between the independent units is measured and drawn to turn the idea of path into life, and its time into form. The building, designed path, is a wall that naturally rises from the topography: it limits and defines the open space, organizing the entire plot.
People

Architect

Civil Engineer

Client

Santa Casa da Misericordia de Alcácer do Sal

Owner

Time & Place

Status

built

Date

01/05/2010

Address

R. Torres 1, Alcácer do Sal, Portugalska

Specifications

Floors

Floors: 3

Height

Height: 9

Staircases

Units per Staircase 

Units per Floor 

Units

Unit Area

Plot Area

Floor Area Typical

Area Total

Podium Area

Courtyard Area

Ground floor Area

Residents

Parking Spaces

Taxonomy

Organisation

20+, Access Balcony

Material

Concrete

Structure

Massiv, reinforced concrete bearing walls

Usage

Housing

Tags

Meta

Editor

Source

   

Url

Map