Hoge Heren Residential High-Rise

Description
This high rise intervention into the center of the Rotterdam is located along the river Meuse, and its primary mass is incised by a large vertical void that aligns with the monumental Erasmus Bridge in order to visually connect the river’s two banks. This void divides the tower into two smaller towers that together contain 290 apartment situated on a 6-story plinth. This plinth contains public and resident parking, storage, shops, cafés, and the main entry hall. A second incision perpendicular to the first creates the public hallways of the two towers; it further enables natural light to spill into the interiors of each apartment. The towers stand within a green terrace on the roof of the plinth, onto which the lobbies open, so that ample outdoor space is offered to residents, in additional to that of their private terraces. The plinth’s entire ground floor is glazed in order to introduce an atmosphere of lightness and transparency to the streetscape that surrounds it, which juxtaposes the massive black volumes of the tower–they seem to float above. Situated in such a way that the apartments are equally divided between those with river and those with city views; the tower’s façade is wrapped with prefabricated concrete panels imprinted with a pattern that recalls the texture of coal, which, over time, has faded to light gray–which makes the tower an ever changing play of shadow and light within the city’s skyline.
People

Architect

Civil Engineer

Client

Owner

Time & Place

Status

built

Date

01/05/2001

Address

Rotterdam

Specifications

Floors

Floors: 29

Height

Staircases

Units per Staircase 

Units per Floor 

Units

Unit Area

Plot Area

Floor Area Typical

Area Total

Podium Area

Courtyard Area

Ground floor Area

Residents

Parking Spaces

Taxonomy

Organisation

4 appartments, 5 appartments

Material

Structure

Usage

Housing

Tags

Map