Hochhaus Neue Donau

Description
The extended triangular plan shape of the 32 storey tower is derived from the aim to maximise the fine water views for all apartments. The longer wing faces the Danube to the south and the shorter one toward the Kaiserwasser and the Alte Donau to the east. The vertical core contains lifts and services. It connects the two wings with the tower’s third 7-storey wing, which is used for offices.
The central entry hall can be approached from two opposing sides of the surrounding pedestrian plaza, one facing the U1’s Donauinsel Station, the other, the UN Station. A cafe with outdoor seating spilling out onto the plaza, shops and community facilities, with meeting rooms, fitness centre, gymnasium, saunas, etc., open off the partially 2-storey high entry space.
The top of the building contains five split level penthouse apartments, each with continuous terraces facing the panoramic views. The first seven floors contain small studio apartments. Above them are one and two bedroom units each with a balcony. These are shaped to allow the placing of outdoor seating groups with a table and four chairs. The tower structure is of reinforced concrete with an external facing of metal panels.
People

Architect

Civil Engineer

Client

Owner

Time & Place

Status

built

Date

01/05/2002

Address

Wien, Österreich

Specifications

Floors

Floors: 33

Height

Height: 150

Staircases

Units per Staircase 

Units per Floor 

Units

Unit Area

Plot Area

Floor Area Typical

Area Total

Podium Area

Courtyard Area

Ground floor Area

Residents

Parking Spaces

Taxonomy

Organisation

370

Material

Iron concrete

Structure

Usage

Housing, Office

Tags

Map