Extendible Houses ‘t Hool

Description
Van den Broek and Bakema’s project for extendible houses is an example of intentionally planning for future expansion, something often overlooked in normal housing design. On an elongated plot of land, the architects proposed a narrow house not unlike a nineteenth century British terraced house. This core house contains a small front yard; it has a kitchen with direct access to the back garden, and a combined dining and living room on the ground floor. The core house in its smallest state also has a second storey, which houses three rooms: a larger room to the front and two smaller rooms towards the back of the house. This smallest functional unit is designed to be expanded by pushing out horizontally to the front and back, and vertically upwards. Towards the front, on the site of the front yard, an additional room can be built, which might be a garage, a small shop or a guest room. Towards the back, the entire rear garden can be transformed into a series of rooms that are organised around a courtyard — which almost doubles the useable space on the ground floor. Finally, planning permission allows for an additional room to be built on top of the first floor flat roof. Together these changes allow for the initial house of 85m2 to be transformed into one of 130m2.
People

Architect

Civil Engineer

Client

Owner

Time & Place

Status

planned

Date

01/05/1963

Address

Netherlands

Specifications

Floors

Floors: 3

Height

Staircases

Units per Staircase 

Units per Floor 

Units

Unit Area

Plot Area

Floor Area Typical

Area Total

Podium Area

Courtyard Area

Ground floor Area

Residents

Parking Spaces

Taxonomy

Organisation

1 appartment

Material

Structure

Usage

Housing

Tags

Meta

Editor

Source

   

Url

Map