Burriweg Housing Complex

Description

Access:

External access to both slab buildings; direct entrance to the units (sometimes via external stairs).

Interior space:

The principle of stacked row houses, floor plan based on mirror symmetry, outdoor space with furniture and arbor tower, exterior staircase, and outbuildings give this “garden city” a contemporary identity and exterior spaces with different zones. The mirror symmetry of the floor plans does not distinguish between the side for access and the side for living in the east–west oriented slab volumes. Each apartment has its own “arbor,” and these play a special, emphasized role.

Exterior space:

Two-story “arbors” as “green rooms” separated from the building and stacked; communal outdoor areas between the residential slab buildings.

Morphology:

Together with the entrances and the outbuildings, the arbors establish the spatial microclimate between the residential slabs, which are clad with gray Eternit panels, and characterize their form. Every apartment has such a two-story garden room, whose size and materials are left open for a variety of uses. The translucent walls of trellis elements offer a privacy suited to the place, with one large window facing south and a view on all sides restricted by the voluminous wooden elements.
People

Architect

Civil Engineer

Client

Owner

Time & Place

Status

built

Date

01/05/2002

Address

Zurich

Specifications

Floors

Floors: 4

Height

Staircases

Units per Staircase 

Units per Floor 

Units

Unit Area

Plot Area

Floor Area Typical

Area Total

Podium Area

Courtyard Area

Ground floor Area

Residents

Parking Spaces

Taxonomy

Organisation

50+

Material

Structure

Usage

Housing

Tags

Map